AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓBÉRLÉS BULGÁRIA

Bulgária egyre népszerűbb nyaralási célponttá vált az elmúlt években. Természeti kincsei és kellemes éghajlata mellett nevezetességei és természetesen homokos tengerpartja vonzza az idelátogatókat. Ezer éves múltra visszatekintő kulturális örökségei, a különböző korokból származó emlékművei, épületegyüttesei, templomai és kolostorai a történelem és a kultúra iránt fogékonyak számára lehetnek érdekes látnivalók. A könnyedebb kikapcsolódásra vágyók pedig a Bolgár Riviérán találhatnak maguknak remek szórakozási lehetőségeket. Bulgáriában a kulináris élvezetekből sincs hiány, a balkán konyha jellegzetes – sajtban, joghurtban, bárányhúsban és zöldségekben gazdag – ételeit hangulatos éttermekben kóstolhatjuk meg. A fürdőzés és a finom falatok után érdemes egy autókölcsönző társaságtól kölcsönzött bérautóba bepattanni, és azzal bejárni Bulgária szebbnél szebb tájait.

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI BULGÁRIÁBAN

A bulgáriai autóbérlés feltételei közé tartozik, hogy a bérautó vezetője minimum egyéves jogosítvánnyal rendelkezzen, és töltse be a 21. életévét. Nemzetközi vezető engedély kiváltására nincs szükség, ugyanis Bulgária 2007 óta tagja az Európai Uniónak, ezért a magyar jogosítványt is elfogadják az autókölcsönzés során. A kiválasztott és lefoglalt bérautó átvétele hitelkártyával vagy dombornyomott bankkártyával lehetséges. Ezekre azért van szükség, hogy az autókölcsönző cégek biztonságosan zárolni tudják a számlán az esetlegesen bekövetkező károkra fenntartott összeget, melyet azonnal fel is oldanak a bérautó leadásakor. A bérautó bérleti díja egyébként tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás költségét, de egyéb káresetekre kiterjedő bérautó-biztosítást is köthetünk a bulgáriai autóbérlés során, melyek feltételeiről az egyes autókölcsönző társaságoknál érdeklődhetünk.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK BULGÁRIÁBAN

Bulgáriában kevés az autópálya, a meglévő úthálózat pedig egyenetlen, sok az úthiba. Már csak ezért sem éri meg száguldozni bérautónkkal, hiszen ha nem megfelelő bérautó-biztosítást kötöttünk, akkor egy kisebb kár is komoly anyagi következményekkel járhat. Az úthibák elkerülése mellett nem árt betartani a sebességkorlátokat is, melyek megszegése szigorú büntetést vonhat maga után. Bulgáriában a lakott területen belül a legnagyobb megengedett sebesség 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h és az autópályán 120 km/h. Ezek átlépése mellett a bolgár szervek szigorúan büntetik az ittas vezetést, a biztonsági övek be nem csatolását és a helytelen parkolást.

LÁTNIVALÓK BULGÁRIÁBAN

Bulgáriai nyaralásunk során kulturális barangolásokat tehetünk vagy éppen a homokos tengerparton heverészhetünk. Amennyiben bérautót kölcsönzünk városnézésre indulhatunk például Szófiába vagy Várnára, a természeti kincsek közül megcsodálhatjuk a Kő-erdőt, a homokos talajból kiemelkedő hatalmas kőoszlopokat. A Fekete-tenger partján szabadidőközpontok kínálatából válogathatunk. A Napospart vagy az Aranyhomok nevű üdülőparadicsomokban az aranyszínű homokon napozhatunk, lubickolhatunk és búvárkodhatunk a kék tengerben, szörfözhetünk és vitorlázhatunk a tengeri szellőben.

FONTOS INFORMÁCIÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK BULGÁRIAI AUTÓKÖLCSÖNZÉS SORÁN

  • Általános segélyhívószám: 112
  • Rendőrség: 166
  • Mentők: 150
  • Tűzoltóság: 160
  • Magyar Nagykövetség Bulgáriában: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000, telefon: 00-359-2-963-1135
  • Magyar Konzuli Hivatal Bulgáriában: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000, telefon: 00-359-2-963-1135
  • Magyarország bulgáriai tiszteletbeli konzuljának elérhetőségei: 9000 Várna, Frederic J. Curie 48., telefon: 00-359-52-612-981