AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓBÉRLÉS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

Anglia és Skócia semmivel sem összehasonlítható stílusa és varázslatos természeti adottságai magával ragadják az embert. Anglia történelmi hagyatéka, kultúrájának minden mozzanata és pezsgő közösségi élete változatos programok széles választékát kínálja. Skócia mesébe illő települései, a lépten-nyomon elterülő folyók és tavak, valamint az elszórt várak méltósága mind örök emlék marad, de a hangulatos pubok felfedezése is kellemes kikapcsolódást nyújt.

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI ANGLIÁBAN

Az angliai autóbérlés feltételei szerint a vezetőnek be kell töltenie a 25. életévét, és rendelkeznie kell érvényes jogosítvánnyal. A bérautó igényléséhez legyen kéznél névre szóló hitelkártya vagy dombornyomott bankkártya. A baloldali közlekedés, a nagyobb városok forgalma és a vidéki kacskaringós utak miatt érdemes lehet többféle bérautó-biztosítást kötni. Angliai autóbérlés esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, így nem szükséges az autókölcsönzés előtt nemzetközi jogosítványt igényelni.

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI SKÓCIÁBAN

Skóciában az autókölcsönzés előfeltétele Angliától eltérően a 23. életév betöltése, valamint az érvényes és minimum egyéves jogosítvány megléte. Az autókölcsönző társaságoknál általában itt is hitelkártyával vagy dombornyomott bankkártyával fizethet a bérautó igénylésekor. Az autókölcsönzés előtt érdemes megfontolni, hogy többféle bérautó-biztosítást kössön, de extra felszerelések bérlésére is lehetősége van. Skóciai autókölcsönzés esetén a magyar jogosítványt is elfogadják az angliai autóbérléshez hasonlóan.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ANGLIÁBAN

Angliában a baloldali közlekedés és a bérautók bal oldalon elhelyezett kormánya okozhat némi nehézséget eleinte, ezért fokozott éberséggel vezessen! A közutak minősége a legmagasabb igényt is kielégíti. London centrumában hétköznapokon 07:00-tól 18:30-ig csak túlzsúfoltsági adó (Congestion Charge) kifizetése mellett közlekedhet bérautójával. A kijelölt terület határán jól látható C betűk jelzik a sofőrnek, hogy a továbbhaladás extra költséggel jár, amelyet benzinkutakon és egyes üzletekben fizethet be. A sebességhatárok betartását szigorúan ellenőrzik, ráadásul az Egyesült Királyság rendkívül gazdag térfigyelőkamera-rendszert működtet, ezért lakott területen belül legfeljebb 48 km/h, autópályán és gyorsforgalmi utakon 112 km/h, egyéb utakon 96 km/h sebességgel haladjon! Az autópályák használata ingyenes, azonban néhány híd és alagút igénybe vételéért egyszeri díjat számolhatnak fel.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK SKÓCIÁBAN

Skóciában is jellemzőek a keskeny, kacskaringós útszakaszok, ezért körültekintően kell vezetni. Az Angliában megjelölt sebességkorlátozás Skócia úthálózatára is érvényes.

LÁTNIVALÓK ANGLIÁBAN

Anglia számos látnivalót tartogat, így a kíváncsi utazók biztosan nem fognak unatkozni a felfedezőút során. Az ország egyik leglátogatottabb látványossága a Stonehenge, ami egy olyan őskori építmény, melynek funkciójáról még ma is vitatkoznak a szakemberek, de a legelterjedtebb nézet szerint vallási rítusok helyszíne vagy naptár lehetett. Anglia fővárosában, Londonban találkozhatunk a Big Bennel, mely egyben a város szimbóluma is. Szintén itt található a Tower, amely valaha királyi rezidenciaként működött, ám később börtönné alakították át, és legendák szólnak az itt kísértő szellemekről. Az épület ma múzeumként várja a látogatókat, ahol többek között a koronaékszereket is őrzik. A koronázási ceremónia azonban hosszú emberöltőkön keresztül a Westminster-apátságban zajlott, sőt az uralkodókat is ide temették. Az épület továbbá végső nyughelye Dickens, Newton és Churchill földi maradványainak is. Az apátság és a Westminster-palota, avagy a világ legnagyobb parlamentje az UNESCO Világörökség listáján szerepel. Az utazás kihagyhatatlan célpontjai közé sorolható a Buckingham palota, a brit királyi család otthona, amelynek néhány része a látogatók előtt is nyitva áll, de kívülről is lenyűgöző az épület. Ráadásul a látványos őrségváltás ceremóniája is sok embert vonz. London világhírű múzeumát is érdemes legalább egyszer bejárni. A British Múzeumban több mint 13 millió kiállítási tárgyat gyűjtöttek össze, köztük igazán különleges ritkaságokat. Akit leginkább mégis a sztárok világa vonz, feltétlenül vegyen belépőt a Madam Tussaud Panoptikumba, ahol hírességekről készült élethű viaszbábuk sorával találkozhatunk, ráadásul még fotózkodni is lehet velük. Továbbra is a filmek világánál maradva, Costwolds környéke rengeteg filmes jelenethez biztosított hátteret. Viszontláthatjuk a bájos vidéket például a Harry Potter filmekben vagy a Büszkeség és balítéletben is. Anglia legnagyobb nemzeti parkja a Tóvidék, ahol lélegzetelállító környezetben túrázhatnak vagy mászhatnak hegyet a természet és az aktív pihenés szerelmesei. Izgalmas kaland lehet az angol pubok világával megismerkedni, ahol a helyi italspecialitásokon túl mennyei gasztronómiai élményben részesülhet. Anglia különleges helyeit és nevezetességeit könnyebben bejárhatja, ha az autókölcsönzés mellett dönt, ráadásul az ország számos pontján élhet az autóbérlés lehetőségével.

LÁTNIVALÓK SKÓCIÁBAN

Skócia talán legrégebbi nevezetessége az Orkney-szigeteken található Skara Brae, vagy ahogyan gyakran emlegetik, a „skót Pompeii”. A kőkorszaki falu idősebb a Stonehenge-nél és az egyiptomi Nagy Piramisnál is, mégis korát meghazudtolóan jó állapotban maradt fent, mivel sokáig homok borította a kőből készült falakat. Skócia egyik legjelentősebb várát, a Stirling várat is megnézheti, melyet hatalmas sziklafalak tettek biztonságossá a barátságtalanabb történelmi időkben. Az ország jelképe Edinburgh vára, mely szintén egy sziklacsúcs tetején épült fel, ezért fontos szerepet töltött be a Skóciában vívott csatákban. A vár szomszédságában létesült a Skót Whisky Központ, ahol kóstoló kíséretében ismerkedhet meg az ital történetével. A kirándulni vágyóknak jelenthet remek kikapcsolódást Skócia legmagasabb pontjának, az 1344 m magas Ben Nevisnek a meghódítása, amelynek sziklás oldala közkedvelt a hegymászók körében. Akinek kedve van hozzá, ellátogathat a Loch Ness nevű tóhoz, melyet misztikum és számos legenda övez, melyek szerint itt él a vízben a Loch Ness-i szörny, akit a rajongói csak Nessienek hívnak. Ha Skóciában vendégeskedik, keresse fel Nagy-Britannia legjobb strandját, a Luskentye strandot, ahol a vakítóan világos homok, a türkiz tenger és az üde zöld dombok marasztalják az embert. Skócia a whisky hazája, hiszen szinte mindenhol találhat lepárlókat, ahol whisky specialitásokkal ismerkedhet meg. A leghíresebb mind közül a Royal Lochnagar, amely Albert Hercegtől nyerte el a királyi címet, és ezután a királyi család számára ez a lepárló szolgáltatta az „élet vizét”. Érdemes megfontolnia az autóbérlés lehetőségét, amely lehetővé teszi, hogy Skócia látványosságait és természeti kincseit a saját tempójában és kényelmesen kereshesse fel. A bérautó sofőrje kizárólag józanul vezessen saját maga és mások biztonsága érdekében.

FONTOS INFORMÁCIÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK ANGLIAI AUTÓKÖLCSÖNZÉS SORÁN

  • Általános segélyhívószám: 999
  • Magyar Nagykövetség Angliában: 35 Eaton Place, London, SW1X 8BY, telefon: 0044-20-7201-3440
  • Magyar Konzuli Hivatal Angliában: 35/B. Eaton Place, London, SW1X 8BY, telefon: 0044-20-7235-5218