AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓBÉRLÉS GÖRÖGORSZÁGBAN: ÁRAK, AKCIÓK, AZONNALI FOGLALÁS

Görögország évtizedek óta a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, hiszen számos nevezetesség várja az odalátogatókat. Az európai kultúra bölcsőjének felfedezése azonban szinte elképzelhetetlen autó nélkül, mivel számos terület viszonylag távol fekszik egymástól, és legtöbbjük személygépjármű nélkül szinte megközelíthetetlen. A fenti kereső segítségével néhány kattintás alatt megtalálhatja a legolcsóbb bérautó-ajánlatot Görögországban!

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI GÖRÖGORSZÁGBAN

A magyar sofőrök görögországi útjuk során gond nélkül használhatják itthon is érvényes jogosítványukat, mivel a helyi hatóságok 2004-től nem követelik meg a nemzetközi vezetői engedélyt. A tzatziki hazájában könnyedén juthatunk bérautóhoz, azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelni. Időnként például igen nagy árkülönbség adódik két ajánlat között, ilyenkor azonban nem célszerű a(z) (leg)olcsóbbat választani, mivel ezek csapdája, hogy a megadott összegben nincs benne a biztosítás vagy csak részleges biztosítást fedeznek. Így könnyen megeshet, hogy a gyakran előforduló, dimbes-dombos hegyvonulatokon például egy felvetődő kavics megsérti a szélvédőt vagy az alvázat, és így a végén felárat kell fizetnünk, mely jócskán több lehet, mint a két ajánlat közti árkülönbség. Az autókölcsönzők általában kétfajta megoldást kínálnak a bérlésre: kilométer-korlátozás nélküli variációt, mely esetében bármennyit autókázhatunk és csak a benzinért kell fizetnünk, mások viszont kisebb bérleti díj fejében korlátozzák a megtehető kilométerek számát. A minél előnyösebb választás érdekében már itthon érdemes megtervezni a bebarangolni kívánt útvonalat, és kiszámolni az aktuális benzinárak tekintetében, hogy melyik variációval járnának jól. A különböző szigeteken még könnyebb bérelt kocsihoz jutni, például Krétán maga az autóbérlés és a visszaadás is rendkívül gördülékeny és problémamentes. Ott nem félnek attól, hogy valaki autót lop, mivel úgy sem tudja elszállítani a szigetről.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK GÖRÖGORSZÁGBAN

A görög istenek hazájában szinte ugyanazok a közlekedési szabályok érvényesek, mint nálunk és a többi EU tagállamban. A lazának mondható görög közlekedési morál miatt érdemes tapasztalt sofőrt ültetni a volán mögé, mivel bármikor előfordulhat például, hogy valaki folytonos vagy dupla folytonos vonalon kezd előzésbe. A következő sebességkorlátozások vannak érvényben Görögországban: a falvakban 50 km/h, lakott területen 80km/h, a főutakon 100 km/h, az autópályán pedig 120km/h. Bár a helyiek az esetek többségében nem tartják be a korlátozásokat, nekünk, magyaroknak azonban érdemes, mivel a kiszabható büntetések nagyon magasak, főleg a külföldiek esetében. Az első üléseken kötelező a biztonsági öv használata, a sofőrnek pedig tilos vezetés közben telefonálni. Az alkoholfogyasztás tekintetében Görögország nem számít túl szigorú államnak, hiszen a professzionális és kezdő gépjárművezetők körében 0,2 mg/ml-ben van maximálva az elfogyasztott mennyiség, míg a többieknél 0,5mg/ml a megengedett. Azonban, ha nem tartjuk be az előírt maximális értékeket, vagy valamilyen más szabálytalanságot követünk el, viszonylag komoly büntetésre számíthatunk. Érdemes számításba venni, hogy nyáron – főszezonban – az autópályák nagyon terheltek, ezért gyakorta dugó alakul ki rajtuk. Az autópálya-használatért szakaszonként külön kell fizetni, erről érdemes már jó előre gondolkodnunk.

LÁTNIVALÓK GÖRÖGORSZÁGBAN

A görögországi pihenést érdemes minél hosszabbra nyújtani, mivel a megszámlálhatatlan nevezetességet és látnivalót számon tartó ország megismeréséhez bizony idő kell. A kihagyhatatlan városok és szigetek közé tartozik például: Kréta, Korfu és Rodosz is, továbbá Athén és Thesszaloniki városa is. Ha már ott van, ne maradjon le a Delphoi jósda rejtélyességéről, a lenyűgöző Akrpoliszról és a misztikus Olümpiáról sem!

FONTOS INFORMÁCIÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK GÖRÖGORSZÁGI AUTÓKÖLCSÖNZÉS SORÁN

  • Általános segélyhívószám: 112
  • Rendőrség: 100
  • Mentők: 166
  • Tűzoltóság: 199
  • Magyar Nagykövetség Görögországban: 25-29. Od. Karneadou, Kolonaki, Athens 10675, telefon: 00-30-210-72-56-800
  • Magyar Konzuli Hivatal Görögországban: 25-29. Od. Karneadou, Kolonaki, Athens 10675, telefon: 00-30-210-72-56-820