AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓBÉRLÉS ÍRORSZÁGBAN

Írország csodálatos természeti környezete számos turistát vonz. A szépséges környezet mellett az ország kulturális gazdagsága sem elhanyagolható, már a római korban is éltek itt emberek. Ha Írországba látogatunk, mindenképp kóstoljuk meg a méltán híres ír söröket és ételeket is.

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI ÍRORSZÁGBAN

Az írországi autókölcsönzés fontos feltétele, hogy a bérautó vezetője betöltse a 24. életévét, és legalább kétéves, érvényes vezetői engedéllyel rendelkezzen. A legtöbb autókölcsönző társaság csak extra díj ellenében adja át a bérautót, ha 24 évnél fiatalabb személy szeretné a bérautót igénybe venni. A bérautó bérleti díját hitelkártyával vagy dombornyomott bankkártyával egyenlíthetjük ki. Írországi autóbérlés esetén a magyarországi érvényes jogosítványunk használható, nem szükséges nemzetközi vezetői engedélyt kiváltanunk. A fővárosban nagy a forgalom, gyakoriak a dugók, ezért közlekedjünk óvatosan bérautónkkal, és arra is figyeljünk oda, hogy Írország területén balos közlekedés van! Mindezért célszerű a kötelező felelősség-biztosításon túl egyéb bérautó-biztosítást is kötnünk, így például egy önrészcsökkentő balesetbiztosítással kellemetlen kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat. Írországban az autóbérlés olcsóbb, ha előre lefoglaljuk a bérautónkat, valamint célszerű a gyermekülést is előre megrendelnünk.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÍRORSZÁGBAN

Ne feledjük, Írország területén balos közlekedés van! A sebességhatárok a következőképpen alakulnak: lakott területen 50 km/h, azon kívül 80 vagy 100 km/h, az autópályákon pedig 120 km/h a megengedett maximális sebesség. Az autópályák és gyorsforgalmi utak használata néhány fizetőkaput kivéve ingyenes. A biztonsági öv használata kötelező minden utas számára, valamint 12 évnél fiatalabb gyermek nem utazhat az első ülésen. A megengedett maximális véralkoholszint 0,5 mg/ml, azonban szigorúan büntetik az ittas vezetést. Tilos továbbá kihangosítás nélküli mobiltelefon használata vezetés közben, és figyeljünk arra is, hogy a kijelölt buszsávokat hagyjuk szabadon!

LÁTNIVALÓK ÍRORSZÁGBAN

Írország a kulturális idegenforgalom egyik nagyhatalma. Felejthetetlen élményt nyújtanak Moher-sziklái, az Óriások Átjárója, a glendaloughi középkori kolostor romjai, a hódító normannok várai vagy a kastélyok hangulatos kertjei. Bérautóval könnyen bejárhatjuk a híres autós túraútvonalat, a Kerry gyűrűt, vagy eljuthatunk a nemzeti parkokba is. Ha már autót kölcsönzünk, utazzunk el az ország fővárosába, Dublinba is! Írország területén a nagyobb városokban és a repülőtereken vehetjük át és adhatjuk le a bérautót.

FONTOS INFORMÁCIÓ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK ÍRORSZÁGI AUTÓBÉRLÉS ESETÉN

  • Általános segélyhívószám (mentők, tűzoltók, rendőrség): 999
  • Magyar Nagykövetség Írországban: 2 Fitzwilliam Place Dublin 2, telefon: 00-353-1-661-29-02
  • Magyar Konzuli Hivatal Írországban: 2 Fitzwilliam Place Dublin 2, telefon: 00-353-1-661-29-02