AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

Milyen bérautó-biztosítások vannak?

Az autókölcsönzés ára minden esetben tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás összegét, jelen esetben a bérautó felelősségbiztosítást, melyet a különböző nyelvterületeken a következő idegen kifejezésekkel jelölnek: TPI (Third party insurance) vagy MLI (Mandatory Liability Insurance). Ez a kötelező felelősségbiztosítás arra az esetre vonatkozik, amennyiben az autó bérlője egy másik közlekedési szereplő járművében tesz kárt. Ez az autóbérléskor kötött kötelező felelősségbiztosítás minden esetben automatikusan részét képezi a bérleti árnak.

Emellett autóbérlés esetén egyes országokban pl. USA-ban igénybe vehetünk kiegészítő felelősségbiztosítást (SLI - Supplemental Liability Insurance) is, más néven kibővített védelmet jelentő biztosítást, melynek mértéke az USA-ban akár az 1 millió dollárt is elérheti, abban az esetben, ha egy harmadik személy valami miatt pénzügyi követeléssel lépne fel ellenünk.

A további kiegészítő biztosítások közül érdemes megfontolnunk az önrészcsökkentő balesetbiztosítás (CDW - Collision Damage Waiver) megkötését is. Ez abban az esetben jelent védelmet, amikor az autókölcsönzés során a sofőr önhibájából okoz balesetet, melyben a bérautó is megsérül, így a kár összegét a bérlőnek csupán a bérelt gépkocsi kategóriájától függő biztosítási önrész mértékéig kell megtérítenie.

Nagy értékű bérautók esetében érdemes fontolóra venni az autókölcsönzéskor köthető lopáskár biztosítás, azaz TI (Theft Insurance) igénybe vételét is. A TI autókölcsönzéskor kötött biztosítás mellett lopásos bűncselekmény esetén az autóbérlőnek csak a biztosításban meghatározott önrészig kell felelősséget vállalnia a keletkezett anyagi kárért, tehát nem kell kifizetnie az autó teljes értékét.


Autóbérlés külföldön Autóbérlés Magyarországon