AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓBÉRLÉS ROMÁNIÁBAN: KERSÉS, ÖSSZEHASONLÍTÁS, FOGLALÁS

Románia - azon belül is Erdély - egyre kedveltebb úti cél a magyarországi lakosok körében. Az útviszonyok nem számítanak a legtökéletesebbnek, bár az európai szintű utakat folyamatosan felújítják. A romániai tömegközlekedés fejletlensége miatt is ajánlatos az autókölcsönzés az ország területén.

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI ROMÁNIÁBAN

Ahogy Európa nagy részén, Romániában is gond nélkül használható az itthon is érvényes jogosítvány, a helyi hatóságok nem követelik meg a nemzetközi vezetői engedélyt. Az autókölcsönzés életkorhoz kötött, a legtöbb helyen 21 év felettiek, de van, ahol csak 25-65 év közöttiek bérelhetnek autót. Ha többen is szeretnék vezetni a bérautót, további vezetők hozzáadásáért plusz díj merülhet fel.Minden vezetőnek rendelkeznie kell legalább 1 éves magyar nemzeti jogosítvánnyal. Érdemes minél előbb, online lefoglalni a bérautót, ugyanis az autókölcsönzés Romániában olcsóbb, ha akciós bérleti díjon sikerül foglalni, illetve ekkor a választék is nagyobb. Gyermekülést és az egyéb extrákat szintén előre kell megrendelni.A legtöbb autókölcsönző cégnek van irodája a nagyobb városokban, kikötőkben vagy a repülőtéren, így bárhol van lehetőség átvenni a bérautót.Románia számos városában van lehetőség autókölcsönzésre köztük Aradon, Bukarestben, Kolozsváron vagy Nagyváradon.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ROMÁNIÁBAN

Személygépkocsit az ország területén csak 18 éven felüli személy vezethet, 12 éven aluli gyermek pedig nem utazhat az első ülésen. Románia teljes úthálózatára matricás fizetőrendszer van érvényben (ROVINIETA). Autókölcsönzés során mindenképp kérdezzünk rá a cégnél, hogy benne van-e az árban a matrica díja is. A nagyobb közúti hidak szintén díjkötelesek. A sebességkorlátozás a következőképpen alakul: városon belül 50 km/h, városon kívül 90 km/h, autóúton 100 km/h, az autópályákon pedig 130 km/h a megengedett sebesség. Az „E” jelű főutakon, lakott területen kívül a sebességhatár 100 km/h. Ezek betartása mindenképp ajánlott, ugyanis ha 50 km/h-val túllépjük a megengedett határt, az intézkedő rendőr elveheti vezetői engedélyünket. A véralkoholszinttel kapcsolatban Magyarországhoz hasonlóan zéró tolerancia van érvényben. 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén sem engedélyre, sem bejelentésre nincs szükség. A 90 napot meghaladó ottlét esetén a Román Bevándorlási Hatóságtól (ORI) egy egységes EU-s okmányt, a regisztrációs igazolást kell kérni.

LÁTNIVALÓK ROMÁNIÁBAN

Románia szerte híres vásárokat is tartanak, ami szintén sok külföldit vonz, a legnagyobb romániai vásárokba Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron és Brassóban csöppenhetünk bele. Bukarest és az ország nagyobb városai Arad, Brassó és Kolozsvár is számtalan látnivalóval várja az odalátogatókat. Románia többek között természeti kincsekkel is büszkélkedhet. Az UNESCO világörökségi listáján szerepel a Duna-delta. Az Aranyosfői-jégbarlang, a Tordai-hasadék, a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, vagy akár a nemzeti parkok is tökéletes választásnak bizonyulnak. Ha Erdélyben járunk, ne hagyjuk ki a parajdi sóbányát, melynek légköre gyógyítólag hat a légzőszervekre. Az erdei kirándulások során jó tudni, hogy Romániában jelentős barnamedve populáció él. A hegyekben előfordulhatnak véletlen találkozások, amelyekből célszerű csendesen és lassan kihátrálni. Semmiképp sem fényképezni vagy zajongani, mert ez az állat részéről támadást válthat ki. Ezek a vadállatok télen, élelem után kutatva a lakott területekre is bemerészkednek.

FONTOS INFORMÁCIÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK ROMÁNIAI AUTÓKÖLCSÖNZÉS SORÁN

  • Általános segélyhívó: 112
  • Autós segélyhívó: 12345
  • Rendőrség: 955
  • Mentők: 961
  • Tűzoltók: 981
  • Konzuli hivatal Bukarestben: 011654 Bucuresti, Stefan Negulescu utca 30, telefon: (00)-(40)-(21)-230-0550