AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓKÖLCSÖNZÉS SZÉKELYUDVARHELYEN

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI SZÉKELYUDVARHELYEN

A székelyudvarhelyi autókölcsönzésnél kikötés, hogy a vezető legalább egyéves érvényes jogosítványt tudjon felmutatni, valamint be kell töltenie a 21. életévét. Bár akadnak kivételek, a legtöbb autókölcsönző esetében szükség van dombornyomott bankkártyára vagy hitelkártyára a fizetéskor. A román útviszonyok megterhelőek lehetnek a bérautó számára, ezért elővigyázatosságból érdemes többféle bérautó-biztosítást kötni. Téli utazás alkalmával érdemes extra felszerelésként hóláncot is kérni az autókölcsönző cégtől.

A magyar jogosítványt elfogadják a romániai autóbérlés során, ezért székelyudvarhelyi autókölcsönzéskor is elég a magyar iratokat felmutatni.

LÁTNIVALÓK SZÉKELYUDVARHELYEN

Székelyudvarhelyt az erdélyi magyarság egyik központjaként tartják számon. Az utazók megtekinthetik a Székely Támadt várat, a jezsuiták által alapított Tamási Áron Gimnáziumot, a Benedek Elek Tanítóképző épületét vagy a különös szépségű Városházát és annak dísztermét. Az irodalom iránt érdeklődők ellátogathatnak Tompa László székely költő és lapszerkesztő emlékházába, de a közelben fekszik Orbán Balázs és Tamási Áron síremléke is. A vallási élet kiemelt fontosságáról tanúskodik, hogy több felekezet temploma is megtalálható a városon belül, így a református, a római katolikus, illetve az ortodox is, továbbá a Jézus Szíve Kápolna és a ferencesek temploma és kolostora is békében megfér egymás mellett.

A magyarság történetét őrzi az itt emelkedő Budvár, amelyet a legenda szerint Attila fivére, Buda építtetett, azonban 1241-ben a tatár seregek feldúlták a környéket, a várat pedig lerombolta a többszörös túlerő. Székelyudvarhely központi részén alakították ki 2004-ben az Emlékezés Parkját, mely 13 személy előtt tiszteleg a róluk mintázott szobrokkal. Itt található kőből megörökítve 12 ismert történelmi személy: Báthory István, Bem apó, Bethlen Gábor, Bethlen István, Csaba királyfi, Fráter György, Hunyadi János, Kós Károly, Nyírő József, Rákóczi Ferenc, Szent László és Wesselényi Miklós. A tizenharmadik szobor névtelenül áll a Vándor Székely embert ábrázolva.

A kulturális eseményekre éhezők örömére évről évre megrendezésre kerülnek különböző programok, amelyeken bárki részt vehet Székelyudvarhelyen és környékén. Ilyen például a Csíksomlyói Búcsú, a Szejke-nap, az Árcsói Fazekasvásár vagy a Míves Emberek Sokadalma elnevezésű helyi művészeti fesztivál. További érdekesség várja a vendégeket a Haáz Rezső Múzeumban, ahol a magyar érmék történelmébe nyerhet betekintést egészen az ókori időkig visszanyúlva, megismerve a pénzverés technológiáját. Végigjárva a nevezetességeket kipihenheti fáradalmait a Septimia wellnessközpontban, ahol a kényeztetés különböző formáival ismerkedhet meg. Az autókölcsönzés lehetőségével a nevezetességek felkeresése során könnyebb és kényelmesebb utazásban lehet része.

FONTOS INFORMÁCIÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK SZÉKELYUDVARHELYI AUTÓKÖLCSÖNZÉS SORÁN

  • Általános segélyhívószám: 112
  • Rendőrség: 995
  • Mentők: 961
  • Tűzoltóság: 981
  • Magyar Nagykövetség Romániában: 020034 Bucuresti, str. Jean-Louis Calderon nr. 63-65, telefon: 00-40-21-312-0073, mobil: 00-40-31-620-4300, ügyelet: (40-722) 386-560
  • Magyar Konzuli Hivatal Romániában: 011654 Bucuresti, Stefan Negulescu utca 30, telefon: 00-40-21-230-0550