AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓBÉRLÉS ÉS AUTÓKÖLCSÖNZŐK OLASZORSZÁGBAN

Olaszország és az „örök város” felfedezése, garantáltan örök élmény marad minden odalátogatónak. Az ókori világból ránk maradt emlékek és művészi alkotások időutazásra csábítják a szellemi kalandra vágyókat. Egy kiadós, ízletes, olaszos ebédből és a délutáni sziesztából nyert energiával pedig belevethetjük magunkat a temperamentumos, tengerparti bulikba. Olaszország szépsége abban rejlik, hogy egyszerre nyújt lehetőséget a könnyed művészi és kulturális épülésre, de nem okoz csalódást a szórakozni vágyóknak sem. Amennyiben a közeli szigeteket is fel akarjuk fedezni, mindenképpen érdemes hozzá egy bérautót is beszerezni.

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI OLASZORSZÁGBAN

Az olaszországi autóbérléshez elegendő a Magyarországon is érvényes jogosítvány bemutatása, mellyel korlátlan ideig, szabadon közlekedhetünk az ország egész területén, nem szükséges a nemzetközi jogosítvány kiváltása. Az autó átvétele kizárólag saját, névre szóló, érvényes hitelkártyával vagy dombornyomott Mastercarddal lehetséges. Az autó átvételének időpontját viszont érdemes jó előre átgondolni, és belekalkulálni a szieszta időtartamát, amikor az autókölcsönzők nagy része is bezárja kapuit. Továbbá érdemes már jó előre lefoglalni a nyaraláshoz szükséges bérautót, mivel Olaszország esetében gyakran megesik, hogy a főszezonban már csak rendkívül kis flottakészletből választhatunk, és az áruk is jócskán változik, attól függően, hogy mikor jegyezzük elő autónkat. Az olaszországi autókölcsönzők esetében a bérleti díj általában tartalmazza a kötelező biztosítás költségét, plusz az autón általában van egy káreseti önrész is, melynek összegéig a vezető felelős anyagilag a kárért. Olaszországban van lehetőség olyan autóbérlésre is, mely 0 Ft önrésszel jár, azaz a vezető nem felelős anyagilag a kárért.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK OLASZORSZÁGBAN

Az olasz utak minősége kiváló, azonban a helyiek vezetési stílusát megszokni nem egy könnyű feladat. Az olaszok közlekedési morálját hév, vehemencia és sokszor figyelmetlenség jellemzi. A sztrádák és az alagutak használata legtöbb esetben fizetős, melyek díja az európai átlagnál kicsit magasabb, és kapus rendszerben működnek. A fizetendő összeget a jármű típusa és a megtett kilométerek alapján számítják ki. A kötelező sebességkorlátozás Olaszországban a következőképpen alakul: lakott területen 50 km/h, városi bekötőutakon 70 km/h, ''A'' jelzésű főútvonalon 110 km/h, ''B'' jelzésű főútvonalon és a kisebb utakon 90 km/h, autópályán pedig 130 km/h. A sztrádákra vonatkozó 130 km/h-s sebességkorlátozásra érdemes odafigyelni, mivel a gyakori balesetek miatt a rendőrség szigorú ellenőrzésekkel próbálja rávenni az autósokat a szabályozás betartására. Az ország területén a biztonsági öv használata minden utasnak kötelező, az ittas vezetést pedig 0.5 mg/ml véralkoholszint felett büntetik, baleset esetén azonban bármekkora véralkoholszint súlyos megítélés alá esik. Egy 2008-ban életbe lépő szabályozás értelmében az ittas vezető jogosítványát a helyszínen bevonják, a gépkocsit pedig azonnal lefoglalják. A lefoglalt gépkocsi pedig az eljárás végeztével az olasz állam tulajdona lesz, ami egy bérautó esetében igen komoly anyagi következményekkel járhat.

LÁTNIVALÓK OLASZORSZÁGBAN

Amennyiben Olaszországba látogatunk az „örök városként” is emlegetett Róma kihagyhatatlan úti célként jelenik meg előttünk. A város attól is érdekes, hogy mindig különböző arcát mutatja számunkra, olykor a császári Róma előkelőségét, máskor a katolikus központ (Vatikán) fényűzését, megint máskor Michelangelo és Raffaello reneszánsz környezetét, vagy csak teljes valójában tárul élénk, mint az állandó közlekedési dugók, divatos butikok és a kávéházak világvárosa. De nem csak az „örök város” nyújt igazi olaszos élményt, ezért érdemes útba ejteni Milánót, Genovát, Padovát és a többi gyönyörű vidéket is. Ha már Olaszország felé vesszük az irányt, ne feledkezzünk meg az őt övező szigetekről sem, például Szicíliáról, mely akár egy külön vakációt is megér.

FONTOS INFORMÁCIÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK OLASZORSZÁGI AUTÓKÖLCSÖNZÉS SORÁN

  • Általános segélyhívószám: 112
  • Rendőrség: 113
  • Mentők: 118
  • Tűzoltóság: 115
  • Autómentő: 116
  • Magyar Nagykövetség Olaszországban: 00161 Roma, Via dei Villini 12-16., telefon: 00-39-06-442-30-598
  • Magyar Konzuli Hivatal Olaszországban: 00198 Roma, Via Messina 15., telefon: 00-39-06- 442-49-938