AUTÓBÉRLÉS: 900 AUTÓKÖLCSÖNZŐ, 60 000 BÉRLÉSI HELYSZÍN.

AUTÓBÉRLÉS SPANYOLORSZÁGBAN: KERESÉS, ÖSSZEHASONLÍTÁS, FOGLALÁS

Spanyolország a magyarok körében egyike a legkedveltebb nyaralóhelyeknek, mivel homokos tengerpartjai maximális felüdülést nyújtanak a pihenni vágyóknak, kiemelkedő kulturális és művészi teljesítményeket őrző városai pedig nem engedik, hogy szellemi feltöltődés nélkül térjünk haza. Azonban a rengeteg élmény felfedezéséhez olykor elengedhetetlen egy saját gépjármű, mellyel szabadon, kötöttségek és szűkre szabott határidők nélkül élvezhetjük az ott töltött időt. Így ha valaki nem autóval vágott neki a kalandnak, annak mindenképpen javasoljuk, hogy szerezzen be egy bárautót az ott-tartózkodása alatt. Spanyolországban már csak azért is érdemes autót kölcsönözni, mivel a bérleti díjak jóval olcsóbbak, mint a többi nyugat-európai országban.

AZ AUTÓBÉRLÉS FELTÉTELEI SPANYOLORSZÁGBAN

Alapesetben a Magyarországon érvényes jogosítvánnyal gond nélkül kölcsönözhetünk autót és közlekedhetünk a spanyol utakon, anélkül, hogy nemzetközi vezetői engedélyt kellene kiváltanunk. Azonban három hónapon túli tartózkodás esetén a közlekedésrendészeten a magyar jogosítvány alapján helyi vezetői engedélyt kell kérni. A jogosítványok honosítása a Közlekedésrendészet (Dirección General de Tráfico) helyi szervénél történik. A magyar jogosítvány honosításához szükséges dokumentumokról a Külügyminisztérium honlapján olvashat. A gépjárműkölcsönzés feltétele Spanyolországban a 18 éves életkor betöltése, azonban néhány kölcsönző megköveteli, hogy a kölcsönző személy elmúljon 21 éves. A fiatal sofőrök esetében (18 és 25 év között) egyaránt igaz, hogy a cégek külön biztosítási díjat fizettetnek a helyszínen, mely megvédi őket az esetleges figyelmetlenségből vagy rutintalanságból elkövetett balesetekből származó károktól. Autóbérlés esetén a fizetési kondíciókat illetően változó a helyzet Spanyolországban, mivel egyes cégek csak a hitelkártyás és dombornyomott bankkártyás fizetést engedélyezik, mások viszont kézpénzt is elfogadnak. Spanyolországi autóbérlés esetén többféle bérautó-biztosítást is köthetünk, például önrészcsökkentő balesetbiztosítást.

KÖZLEKEDÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK SPANYOLORSZÁGBAN

A Spanyolországban érvényes sebességkorlátozások alapvetően megegyeznek a többi országéval: lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül 90 vagy 100 km/h, autópályán pedig 120 km/h a megengedett. A közlekedési ellenőrzések és a büntetési rendszer viszont jóval szigorúbb, mint az átlag európai országokban. Szigorúbban büntetik például a gyorshajtást is: lakott területen belül 60 km/h-tól, lakott területen kívül pedig 80 km/h-tól már bűncselekménynek minősül, és akár szabadságvesztéssel is büntethető. A spanyol közlekedésrendészet mozgó, civil járművekből és taxikból figyeli meg „áldozatait”, így nagyon könnyű belefutni egy ellenőrzésbe. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetniük, különben lefoglalják a járművet, ami egy bérautó esetében, még külön bonyodalmakat vonhat maga után. Ha utóbb a felülvizsgáló bíró a rendőrségi bizonyítékokat nem találja elegendőnek, a bírság részben vagy egészben visszatérítésre kerülhet. Ahhoz, hogy visszaigényelhessük a bírság összegét legalább három héttel a bírságolás után a budapesti spanyol nagykövetségen kell benyújtani kérelmünket. Spanyolország területén az autópályák és alagutak használata díjköteles, melynek összegét kilométer-arányosan határozzák meg. A vezetéskor megengedett maximális véralkoholszint 0,5 mg/ml. Azonban a gyorshajtáshoz hasonlóan az ittas vezetést is rendkívül szigorúan büntetik, ami azt jelenti, hogy az 1,2 mg/ml-nél magasabb alkoholszint esetén már bűncselekménynek számít.

LÁTNIVALÓK SPANYOLORSZÁGBAN

Természetesen a spanyol tengerpartra vágyóknak a főszezon leginkább a nyári időszakot jelenti, ekkor azonban számolni kell a turisták tömege okozta zsúfoltsággal és a tikkasztó hőséggel is, ezért érdemesebb inkább még a tavaszi időszakban ellátogatni Spanyolországba. De az se baj, ha a kirándulás az első őszi hónapokra marad, mivel az ország belső része Madrid és Barcelona környéke egész évben várja az oda látogatókat. A másik nagy kedvenc Andalúzia környéke, egy ilyen túrának azonban mindenképp elengedhetetlen kelléke egy bérautó.

FONTOS INFORMÁCIÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK SPANYOLORSZÁGI AUTÓKÖLCSÖNZÉS ESETÉN

  • Általános segélyhívószám: 112
  • Magyar Nagykövetség Spanyolországban: C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid, telefon: 00-34-91-413-70-11
  • Magyar Konzuli Hivatal Spanyolországban: C/Angel de Diego Roldan 21. 28016 Madrid, telefon: 00-34-91-413-98-50